Info - aktuelnostiInstitucije češke nacionalne manjine


Građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Česi, i oni koji su češkog porekla, na prostoru Republike Srbije nemaju mnogo institucija. Češka nacionalna manjina institucionalno je svedena na nekoliko udruženja građana i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.


Udruženja građana kao oblik dobrovoljnog, nevladinog i nedobitnog organizovanja, mesta su okupljanja pripadmika češke nacionalne manjine u lokalu. Kao takva, udruženja zadovoljavaju segmentarne potrebe Čeha, najčešće po pitanju muzičke, folklorne, teatarske i nešto malo literarne kulture. Takav status imaju Češke besede Bela Crkva, Kruščica, Češko Selo, Gaj, Beograd, Vršac, kao i udruženja Česi Južnog Banata iz Bele Crkve i Česi Šumadije iz Kragujevca.


Najviši nivo u svojoj organizovanosti i okupljanju Čeha i onih koji su poštovaoci čeških kulturnih sadržaja, dostigla je Češka beseda iz Kruščice. To je primerno, aktivno i angažovano udruženje nevelikog broja pripadnika češke nacionalne manjine (njih oko 170). Na ne baš tako visokom nivou funkcionišu ostale besede. Značajno je zapaziti da kvalitativno drugačije, nove i bogatije kulturne sadržaje u život Čeha Srbije unose novoosnovana udruženja iz Kragujevca i Vršca. Ta udruženja, osim tradicionalnih, unose savremene sadržaje češke kulture, umetnosti, ali i realnog prosperitetnog svakodnevnog života.


Viša institucija, koja bi trebala organizacijski i programski objedinjavati sva lokalna udruženja i obezbeđivati razmenu sadržaja u oblasti kulture Čeha, jeste Matica češka. Nažalost, ta istitucija nije definisala svoje opšte češke sadržaje i ostala je u tradicionalnim arhaičnim okvirima na lokalnom nivou belocrkvanske opštine. Problemi funkcionisanja te, za češku nacionalnu manjinu vrlo značajne institucije su višestruki. U narednom periodu moraće se razmišljati kako Maticu češke dovesti u funkciju suštine njenog postojanja, za potrebe kulturnih sadržaja svih pripadnika češke nacionalne manjine u Srbiji.


Poseban status ima Nacionalni savet češke nacionalne manjine. To je zakonom definisano i od strane Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i jedinica lokalne samouprave podržano predstavničko telo češke nacionalne manjine na prostoru Republike Srbije.


Po definiciji, Nacionalni savet češke nacionalne manjine je predstavničko telo češke nacionalne manjine na teritoriji Republike Srbije, preko koga svi pripadnici češke nacionalne manjine ostvaruju svoja prava na kulturnu autonomiju i manjinsku samoupravu u oblastima kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe češkog jezika i pisma.


Za potrebe svog zakonom definisanog okvira rada, Savet bira i formira svoje organe: predsednika Saveta, Izvršni odbor, Odbor za kulturu, Odbor za obrazovanje, Odbor za obaveštavanje i Odbor za službenu upotrebu češkog jezika i pisma. Predsednik Saveta i Izvršni odbor su izvršni organi Saveta, odgovorni za planiranje, organizovanje i sprovođenje odluka Saveta. Odbor za kulturu, Odbor za obrazovanje, Odbor za obaveštavanje i Odbor za službenu upotrebu češkog jezika i pisma su stručni organi Saveta, odgovorni za projektovanje, razvoj i praćenje sadržaja u oblastima za koje su odgovorni. Novi saziv Saveta izabran je za period 2014 - 2018. godina. Rad Saveta nadalje će biti predmet našeg interesovanja i pažnje.


Rad Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine


Održana XVI redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana XV redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana XIV redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana XII redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana XII redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana XI redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana X redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana IX redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana VIII redovna sednica Saveta  Opširnije...


Održana VII redovna sednica Saveta  Opširnije...


II redovna sednica Saveta  Opširnije...


Rad Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine


Dokumenta


- Izvršni odbor - Opširnije...


- Odbor za obrazovanje - Opširnije...


- Odbor za kultura - Opširnije...


- Odbor za obaveštavanje - Opširnije...


- Odbora za službenu upotrebu ceškog jezika i pisma - Opširnije...


DokumentaInfo - Video

Info - Audio


Link

| © | www.cesisrbije.org | design by: nenad |

Kontakt